Árak / Rendelés menete

A látott árak bruttó árak?

Az árajánlatban szereplő árak nettó árak, a számlázásra kerülő árak az ÁFA mértékével növeltek.

A teljes körű szolgáltatás mit takar?

Igen, a grafikai előkészítő munkálatoktól a teljes kivitelezésig, mindent helyben meg tudunk oldani.


Anyagleadás

Milyen formátumot tudnak feldolgozni?

PC-s környezetben előállított Indesign, Coreldraw, Illustrator, Photoshop file-okat tudunk kezelni az általánosan elfogadott nyomdakész PDF formátum mellett.

Indesign file esetén javasoljuk a Package funkció alkalmazását, hogy az összes importált elem és betűtípus egy egyesített mappaként fogadható legyen.

Illustrator és Photoshop file-ok esetén az importált betűtípusokat és egyéb fileokat mellékelni szíveskedjen.

Amennyiben ezektől eltérő filetípust szeretne küldeni, úgy kérem előzetesen konzultáljon kollégánkkal a bardostamas@calypsonyomda.hu email címen.

Észrevételeinkről valamint az esetleges hibákról értesítést küldünk. Segítségüket előre is köszönjük szépen!

Milyen módon tudom az elkészített anyagot eljuttatni?

Adathordozók közül CD-n, DVD-n, pendrive-on vagy emailben tudjuk fogadni a szükséges dokumentumokat. Mobiltelefonon tárolt dokumentumok esetén kérjük, e-mailen elküldeni a nyomtatandó anyagot, ingyenesen használható WIFI biztosított a cégen belül. Nagy terjedelmű anyagok biztonságos küldésére Wetransfert vagy Mammutmailt is használnak partnereink.

Hány mm kifutót hagyjak a grafikán?

Javasolt a 1,5 mm kifutó használata. A grafikák szélén végigfutó keskeny csíkok használatát lehetőség szerint kerüljük.


Tecnikai jellegű kérdések

Digitális, ofszet vagy flexo technológiával dolgozik a nyomda?

Digitális UV és UV Flexo technológiával is dolgozunk.

Tényleg néhány darabtól a több ezres példányszámig készülhetnek nyomdai anyagok és mindez kedvező áron?

Igen, mert a többféle technológiának köszönhetően a legoptimálisabb megoldás választható ki a vevői igényeknek megfelelően.

A kész nyomat mennyire fog hasonlítani a monitoron lévő grafikához?

Ügyfeleink maximálisan elégedettek a kész nyomattal. De a sokféle monitorbeállítás és a különböző technológiák alkalmazása miatt adódhatnak különbségek a monitoron látható grafika és a kész nyomat közt.

Ugyanolyan lesz a termék, mint egy itthon nyomtatóval kinyomtatott?

A széles körben elterjedt lakossági nyomtatók (pl. lézer vagy tintasugaras), technológiában eltérőek, viszonylag szép nyomatokat lehet velük előállítani, de nem lehet őket nyomdai eredetinek tekinteni. Amennyiben szeretne meggyőződni a termék színeinek megfelelőségéről, úgy kérjük, megrendelésnél jelölje meg, hogy gyártás előtt egy színhelyes proofot készítsünk. Amennyiben a kész proof elfogadásra került, úgy a proof színeinek megfelelően végezzük a gyártást.

Az általunk gyártott termékek nem fognak hasonlítani az otthoni tintasugaras nyomtatóval előállított nyomtatásokhoz… Sokkal szebb lesz!


Nyomdai kisokos: szakszavak – értelmezések

Mi a direkt szín?

Színminta vagy Pantone skála alapján meghatározható szín.

Mi az a CMYK?

Tárgyszínek alapszínei. Nyomdai feldolgozás során használatos. C (Cián), M (Magenta: bíbor), Y (Yellow: sárga), K (Key: fekete)

Mi az RGB?

Fényszínek alapszínei. A vörös (Red), zöld (Green) és kék (Blue) egyenlo arányú keveréssel fehér színt adnak. A számítógépes képernyőkön ezeket a színeket használják, nyomdai feldolgozásra a CYMK színek alkalmasak.

Mi a pixeles kép?

Bittérképek (pixelek rácsba rendezett halmazából előálló ábra vagy kép) és raszteres megjelenítő eszközök elemi egysége, amelyek rácsba rendezett sokasága az egész képet alkotja.

Mi a vektoros grafika?

Elemi idomokból (primitívekből) és a rajtuk végzett vektorműveletekből felépített ábra. A vektoros grafikák nagy előnye, hogy nem egy fix koordináta rendszerben kerülnek ábrázolásra, így megjelenítésük során – a bittérképekkel szemben – a minőség romlása nélkül skálázhatóak a megjelenítő eszköz fizikai jellemzőinek megfelelően. Ráadásul a tárolásukhoz szükséges helyet nem kiterjedésük, hanem a bennük felhasznált primitívek száma határozza meg. Hátrányuk, hogy összetett, a valós életből származó képek (pl. fotók) ábrázolására közvetlenül gyakorlatilag alkalmatlanok.

Mi a digitális proof?

Adathordozóról digitális eljárással készített próbanyomat, színes nyomtatás színhelyességének ellenőrzésére.

Mi a kifutó?

A kifutó a kép egy, vagy több oldalán szegély (margó) nélkül megjelentetett kép. A kifutó képet tartalmazó nyomtatványok tervezésekor figyelembe kell venni, hogy a kép szegélymentesnek szánt szélein nincs-e aktív grafika.

Mi a vágójel?

A vágott méreten kívül a elhelyezett jel, mely mutatja a vágás méretét.

Mi a vágott méret?

A vágott méret a kész nyomdai termék tényleges mérete.

Mi a stancolás?

Egyedileg készített késformával a nyomatot a kívánt formára vághatják, Kisebb példányszám esetén digitális kivágó géppel megoldható stancszerszám nélkül egyedi formára tervezett anyagok kivitelezése.

Mi a perforálás?

A címke előírt helyén szaggatott késsel való beütése a le-, ki-, vagy széttéphetőségének elősegítésére.


Technikai paraméterek

Fájlformátum

Nyomdakész CMYK composite PDF, vagy composite PostScript (az alábbi feltételekkel)

Képek

CMYK, 300 dpi, lehetőleg jpg vagy tif, tömörítés nélkül. Amennyiben a kép valamilyen szöveges elemet is tartalmaz, akkor a szükséges felbontás 600 dpi.

Betűtípusok (Fontok)

Az állományban lévő összes font legyen legörbézett. Betűk minimális mérete 4-5 pont nagyságú legyen.

Szöveg

A tartalmi és nyelvtani hibákért, korrektúrázás, jóváhagyás után nem áll módunkban felelősséget vállalni.

Színek

Kérjük, csak a ténylegesen nyomásra kerülő színek legyenek az anyagban. Direkt színek alkalmazásakor kizárólag csakis a megfelelő elemek (objektumok, fontok, képek, stb.) legyenek direkt színben megadva, (amelyek a megrendelésben is direktszínként szerepelnek.) A felesleges direktszíneket kérjük minden esetben CMYK színrendszerbe átalakítani. Formalakk, arany/ezüst fólia, fehér alányomás illetve stancforma esetén, kérjük ezeket a rétegeket direkt színként (külön színkivonaton) megadni.

Méretek

A megrendelésben maghatározott méret szerint kérjük a leadott állományok méretezését. Kifutó esetén +1,5 mm-es ráhagyást kérünk.

Adathordozók

Minden elterjedtebb fájlformátumot tudunk fogadni és felhasználni. Emailen (max. 20 MB), CD-n, DVD-n, USB eszközön keresztül PC platformra.

Mik a képfelbontásra vonatkozó javaslatok?

A képek végleges méretekor javasoljuk, hogy a felbontás ne legyen kisebb, mint 300dpi. A 300dpi alatti felbontással rendelkező képek nyomáskor pixelesek, töredezettek lesznek Adobe Indesign-ban létrehozott dokumentumok esetén az ‘Actual DPI’ könnyen ellenőrizhető a Links panel segítségével.

A kép mérete és felbontása, méretezés esetén fordított arányban változik. Pl. Egy kép 10cm * 10cm méretben 300dpi-s tényleges felbontású (jó minőség), míg ugyanaz a kép 20cm*20cm-re nagyítva már csak 150dpi tényleges felbontáshoz vezet (töredezett, pixeles). A képek eredeti felbontását a létrehozáskori beállítások (fényképezőgép, scanner stb. beállítása) határozzák meg. Utólag ezeken a képeken nagyítani, minőségromlás nélkül nem lehet.

A képek pl. photoshopban történő felbontás átírása sem oldja meg a problémát! Az interneten található fényképek jellemzően webre optimalizált képek. Az ilyen optimalizálás során a képek 72-96 dpi-re és jellemzően jpg konvertálást kapnak. Az ilyen tömörített képek nyomdailag már nem megfelelőek, mivel túl alacsony a felbontás és túl kevés a színinformáció.